Zelftest voor schoolkinderen: KRAS reageert

Zelftest voor schoolkinderen: KRAS reageert

06.01.2022

Dit lazen we op 6 januari 2022 in ‘Het Nieuwsblad’:

De ministers van Volksgezondheid en Onderwijs adviseren ouders vanaf zondag hun kinderen preventief te testen. Een verplichting is het niet. Maar sterk aangeraden wordt het wel, en dat elke week opnieuw. Kortom: zelftesten, zelftesten, zelftesten wordt het nieuwe ordewoord.

Keerzijde is dat we er zelf voor zullen moeten betalen. En dat is niet naar de zin van de Gezinsbond. “Als je twee kinderen hebt en je test hen één keer per week, dan zit je snel aan 64 euro per maand. Op drie maanden tijd is dat 200 euro. Dat is niet voor iedereen haalbaar”, weet woordvoerster Anneke Blanckaert. “Dan krijg je een kaas-met-gaatjes-beleid. Een deel van de bevolking zal het doen. Een deel niet.”

Maar een kleine groep zal minder moeten betalen voor een zelftest. Op het kabinet van Volksgezondheid valt te horen dat dit alleen is voorbehouden aan mensen die een verhoogde tegemoetkoming krijgen, bij een bruto belastbaar jaarinkomen dat lager ligt dan 19.892 euro. In plaats van 4 euro (bij het Kruidvat) of 8 euro (bij de apotheker) betalen ze 1 euro. Ze hebben wel maar recht op vier testen per persoon per veertien dagen. Die groep zou een vijfde van de Belgische gezinnen omvatten.

“Zelfs een euro is voor die mensen een euro te veel”, reageert Karleen De Rijcke van armoedevereniging Kras vzw in Gent. “Wie moet krabben om rond te komen, zal zichzelf nog meer gaan isoleren. Of zal risico’s nemen en naar buiten gaan zonder test.”

Lees het hele artikel.

Radio 1 pikte het interview op en vermeldde de mening van KRAS vzw in de uitzending ‘De Ochtend’.

Fijn dat de media KRAS vzw vinden om de knelpunten in het leven van mensen in armoede in de aandacht te brengen!