Voedselsteun in coronatijden

Voedselsteun in coronatijden

Voedselsteun in coronatijden

Het was voor de KRAS-werkingen van bij het begin van de corona-crisis duidelijk dat de voedselsteun voor mensen in armoede niet mocht stilvallen. Naar een aangepaste werkwijze was het vaak even zoeken.

Veel van de vaste vrijwilligers behoren immers tot de risicogroep. Veiligheidshalve of noodgedwongen zijn velen van hen momenteel niet beschikbaar. Maar andere, soms tijdelijke vrijwilligers springen voor hen in. We kunnen daarbij ondermeer rekenen op medewerkers van Stad en OCMW Gent, op mensen die technisch werkloos werden, ... Hier en daar gebeurt het met andere, met minder mensen. Maar we gaan door!

Voedselsteun in Dien-Centrum Noord (20-03-2020)
Voedselsteun Dien-Centrum Noord (20-03-2020)

De voorraden zijn wat krap omdat Foodsavers en Voedselbank minder aanbod hebben. Aankopen blijkt moeilijk, omdat warenhuizen geen aankopen van grote hoeveelheden toelaten. Hier en daar is het dus behelpen, met de bestaande voorraden (die desnoods van de ene dienst naar een andere worden overgebracht), met eenmalige schenkingen van horeca-zaken die gesloten zijn of groothandels die hun stocks naar de einddatum zien evolueren. Het aanbod kan dan minder gevarieerd en beperkter zijn, maar we gaan door!

Thuislevering De Tinten (03-04-2020)
Dispatch thuislevering door de Tinten (03-04-2020)

 

Aan de werkwijze werd gesleuteld om te beantwoorden aan de preventie-voorschriften. Geen 'gratis supermarktje' meer, maar veeleer een 'gratis buurtwinkeltje' zoals dat vroeger was. Enkele vrijwilligers bieden van achter een geimproviseerde toog de beschikbare producten aan. Of de oude werkwijze met klaargemaakte pakketten wordt even weer van onder het stof gehaald. Hygiënevoorschriften, medewerkers met handschoenen en mondmaskers, bezoekers die buiten wachten, krijtmarkeringen om afstand te houden, vereenvoudigde administratie,... Veel verloopt anders dan gewoonlijk, anders dan we eigenlijk zouden willen. Maar we gaat door!

Voedselsteun SiVi (25-03-2020)
Achter de schermen, voedselsteun SiVi (24-03-2020)

 

Zo blijven Open Plaats, Geraarke, Toontje, De Tinten, De Sloep-Onze Thuis, Bloemekenswijk, Sint-Antoniuskring, Dien-Centrum Noord, SiVi, Helpende Hand en Werkgroep Vluchtelingen bereikbaar voor mensen die er nood aan hebben. Dat blijkt meer dan ooit nodig. Voor mensen in armoede is deze situatie extra moeilijk. Mensen die zich anders wel redden met hun beperkte inkomen, geraken nu in moeilijkheden. Dus vormt KRAS vzw ook in deze soms verwarrende tijden een kring rond mensen in armoede in onze solidaire stad!

 

AVS Oostvlaamse Televisie bracht op 26 maart 2020 onze volgehouden werking (in De Sloep-Onze Thuis) in beeld. De woordkeuze is niet altijd zoals we het zelf zouden zeggen, maar het is wel fijn dat de inzet van zoveel vrijwilligers op deze manier wordt gewaardeerd.