We zijn een vereniging van zeer gemotiveerde vrijwilligers, die elk op hun eigen tempo, en op basis van hun persoonlijke talenten, een deel van hun vrije tijd willen besteden aan de ondersteuning van mensen die het moeilijk hebben om maandelijks de eindjes aan elkaar te knopen.

En we doen dat door aandacht te besteden aan vier werven. Bij werven denkt U wellicht aan bouwen. Welja wij bouwen ook, maar dan aan een relatie tussen mensen in kans-armoede en onze vrijwilligers.

Op een eerste werf gaat onze aandacht naar informatie. Wij informeren de mensen die op zoek zijn naar hulp, waar ze de meest gepaste hulp kunnen krijgen. Het OCMW kennen ze al, maar nogal wat instellingen bieden specifieke voordelen. Denken we aan de gratis speelpleinwerking met middagmaal die de stad Gent aanbiedt, of de uitpas met kansenvoordeel die soms tot 80 % korting biedt aan mensen uit kans-armoede. We helpen ze ook zoeken naar een geschikte woning.

De tweede werf tracht aan hun vereenzaming te verhelpen. Mensen in armoede komen niet meer buiten, ze nemen niet deel aan sociale activiteiten. Ze gaan niet op reis, noch op citytrip. De bioscoop, of het theater: te duur. En bovendien waarover kunnen ze op de duur nog meepraten, als je toch niets beleeft. Ze trekken zich terug op zichzelf. Wij proberen daar iets aan te doen door bv éénmaal per maand gratis koffie aan te bieden aan de bezoekers van de sociale assistente van het OCMW. Daar kunnen ze bij een kopje koffie een babbeltje slaan met één of meerdere van onze vrijwilligers. In september 2017 en  in juli 2018 zijn een 40-tal mensen in armoede op ons voorstel ingegaan voor een zo goed als  gratis trip naar de Zoo van Planckendael (september 2017) of Plopsaland De Panne (juli 2018)

Op de derde werf wordt gewerkt voor hun kinderen. Wij vinden het zeer belangrijk dat de kinderen alle kansen moeten krijgen die alle andere kinderen ook krijgen. Deelname aan sportclubs, jeugdbeweging, muziek-of dansschool, opvolging van de studie, het moet ook voor hen mogelijk worden. Wij proberen indien nodig tussen te komen in de kosten, verzorgen in sommige gevallen het vervoer, en bieden in  Drongense scholen aan deze kinderen huiswerkbegeleiding aan.

De vierde werf gaat uiteraard over geld. Wij hebben geen loket waar mensen regelmatig om steun kunnen komen, maar we helpen wel geval per geval. Als de portemonnee leeg is voordat de maand rond is en er moeten nog pampers gekocht worden, of de stookolieketel is plots leeg, of de huur moet nog betaald worden, en hij staat al een maand achter, of het kind dat in het middelbaar zit heeft geen computer thuis…… we bekijken dat en doen wat we kunnen

Als wij in één zin moeten  zeggen wat wij doen, dan kunnen wij niet verbeteren wat één van onze vrijwilligers ooit zei : “Ik probeer hun goede buurman te zijn, die zich niet opdringt , maar er wel altijd is om te helpen.“